Ve společnosti kolují mýty o cholesterolu dlouhé desítky let. Pojďte se podívat na nejčastější z nich a hned zjistíte, obáváte-li se cholesterolu oprávněně.

Budete asi překvapeni, že jako lidé bez cholesterolu vůbec nemůžeme existovat a že nejčastější typ léčby zvýšeného cholesterolu není vůbec účinný a obhajitelný.

Tip na snížení cholesterolu: Dle našich testů, doplněk stravy CHOLESTEN byl nejúčinnější při snižování vysokého cholesterolu, což nám potvrdili desítky čtenářů.

Pravda a mýty o cholesterolu

1. Vyšší hladina cholesterolu způsobuje nemoci srdce a cév

Obecně je cholesterol zdraví prospěšná, ba dokonce pro život nezbytná látka. Doposud ani po desítkách let výzkumu není a nebude prokázáno, že jeho vyšší hladina způsobuje nemoci srdce a cév. Zvýšený cholesterol je jen jedním z rizikových faktorů přispívají ke kornatění tepen, ale jen sám o sobě kardiovaskulární onemocnění (KVO) nezpůsobí.

Mnoho let propagované nízkotučné a nízkocholesterolové diety vedly k výrobě průmyslových potravin, které záněty a poškození cév způsobují. A paradoxně tak cholesterolu dovolují se usazovat a cévy ucpávat.

Vyzkoušejte si domácí testy na cholesterol, snadno a rychle

2. Statiny je dobré užívat i preventivně

 Předepisované léky na snížení cholesterolu, tj. statiny sice dokáží v těle snížit tvorbu cholesterolu, ale jen samotné snížení této hodnoty nevede automaticky ke snížení pravděpodobnosti KVO. Prospěch statinů je obecně přeceňován.

Jejich účinnost není dostatečně prokázána a tedy je naprosto nevhodné konzumovat je preventivně, protože stejně jako každý lék, mají i statiny řadu vedlejších účinků na náš organismus.

3. Zvýšený cholesterol mohou mít jen dospělí obézní lidé

Zvýšený cholesterol mají děti, dospívající i štíhlí lidé. Zvýšené hodnoty cholesterolu byly zaregistrovány již u osmiletých dětí. I dítě tedy může onemocnět aterosklerózou a mít dokonce infarkt či mrtvici.

4. Není bezpečné jíst vejce, zvyšují cholesterol

Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce mají velmi malý a nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu a nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob.

Podle Food Standards Agency není pro většinu lidí, s výjimkou osob trpících hypercholesterolaemií, nutné omezovat spotřebu vajec. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace až 3 vajec denně žádné riziko.

5. Všechny živočišné tuky jsou potenciálně nebezpečné

Nemusíme se bát ani másla, tučných sýrů a dalších tuků živočišného původu, pokud jich nekonzumujeme nadbytek. Tuky jsou zdrojem energie. Ne všechny nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu.

Jedním z nasycených tuků, který nezvyšuje cholesterol, je kyselina stearová. Najdeme ji v kakau, mléce, mléčných výrobcích, mase, drůbeži, palmovém a kokosovém oleji. Kyselina stearová dokonce zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, nazývaného také „hodný cholesterol“.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Známe, 10+7 tipů potravin na snížení cholesterolu

9 příznaků vysokého cholesterolu

6. Vysoký cholesterol způsobuje hlavně skladba našeho jídelníčku

Nejen ze stravy pochází veškerý cholesterol v naší krvi. Pokud v potravě nepřijímáme dostatečné množství cholesterolu, naše tělo si ho dokáže vyrobit v játrech. Když jíme stravu bohatou na cholesterol, játra začnou vyrábět méně cholesterolu.

Hladina cholesterolu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit nejvýše ze 30 %. K vyšší hladině cholesterolu v krvi přispívá zejména příjem tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin.

7. Cholesterol nelze snižovat jinak než léky

Naopak. Existuje spousta preventivních i nápravných možností, jak udržet hladinu cholesterolu v normě, tedy do 5 mmol/l. Důležitá je nejenom skladba našeho jídelníčku, ale i naše dostatečná pohybová aktivita, umění relaxace ve vztahu ke zmírnění stresu, pitný a spánkový režim a v neposlední řadě nám mohou pomoci i doplňky stravy. Velmi přínosným se ukazuje také odvykání kouření.

8. Viníkem je nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin

Omega 6 mastné kyseliny samy o sobě nevadí. Jde však o poměr mezi omega 6 a omega 3 mastnými kyselinami. To znamená pokud máme ve stravě nadbytek omega 6 mastných kyselin, měli bychom navýšit příjem těch omega 3.

To znamená navyšte množství rostlinných tuků ve vaší stravě. Výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin je lněný olej, dále řepkový olej, ořechy a ryby.

TIP NA ČLÁNEK: 15 druhů bylinek na snížení cholesterolu

Vajíčka a vysoký cholesterol aneb, jak to ve skutečnosti je?

Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dominantními složkami sušiny vajec jsou bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy).Bílkoviny z vajec jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Ve žloutku se obsah proteinů...

Jak aktivní pohyb pomáhá ke snížení vysokého cholesterolu

Zvýšené hladiny cholesterolu se mohou vyskytnout v kterémkoliv věku. Vysoký cholesterol se nevyhýbá ani mladistvým, ani štíhlým lidem. Pokud spadáte do kategorie osob s vyšší hladinou cholesterolu, je nezbytné začít s úpravou vašeho životního stylu. I zdánlivě malé...

Co je HDL cholesterol a je zdraví nebezpečný?

Cholesterol je steroidní látka přítomná v lidském těle i v těle mnoha dalších živočichů a organismů,  v menším zastoupení i u rostlin. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky. Je také důležitý při tvorbě buněčných membrán a je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu...

Časté dotazy k vysokému cholesterolu

Většina lidí považuje cholesterol za nebezpečnou látku, která lidskému tělu škodí. Mají představu, že jeho hladinu je potřeba preventivně udržovat na co nejnižší úrovni. Málokdo však tuší, že cholesterol je součástí každé naší buňky.Je důležitou stavební jednotkou...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.