8 mýtů a faktů o cholesterolu,

Ve společnosti kolují mýty o cholesterolu dlouhé desítky let. Pojďte se podívat na nejčastější z nich a hned zjistíte, obáváte-li se cholesterolu oprávněně.

Budete asi překvapeni, že jako lidé bez cholesterolu vůbec nemůžeme existovat a že nejčastější typ léčby zvýšeného cholesterolu není vůbec účinný a obhajitelný.

Tip na snížení cholesterolu: Dle našich testů, doplněk stravy CHOLESTEN byl nejúčinnější při snižování vysokého cholesterolu, což nám potvrdili desítky čtenářů.

Pravda a mýty o cholesterolu

1. Vyšší hladina cholesterolu způsobuje nemoci srdce a cév

Obecně je cholesterol zdraví prospěšná, ba dokonce pro život nezbytná látka. Doposud ani po desítkách let výzkumu není a nebude prokázáno, že jeho vyšší hladina způsobuje nemoci srdce a cév. Zvýšený cholesterol je jen jedním z rizikových faktorů přispívají ke kornatění tepen, ale jen sám o sobě kardiovaskulární onemocnění (KVO) nezpůsobí.

Mnoho let propagované nízkotučné a nízkocholesterolové diety vedly k výrobě průmyslových potravin, které záněty a poškození cév způsobují. A paradoxně tak cholesterolu dovolují se usazovat a cévy ucpávat.

Vyzkoušejte si domácí testy na cholesterol, snadno a rychle

2. Statiny je dobré užívat i preventivně

 Předepisované léky na snížení cholesterolu, tj. statiny sice dokáží v těle snížit tvorbu cholesterolu, ale jen samotné snížení této hodnoty nevede automaticky ke snížení pravděpodobnosti KVO. Prospěch statinů je obecně přeceňován.

Jejich účinnost není dostatečně prokázána a tedy je naprosto nevhodné konzumovat je preventivně, protože stejně jako každý lék, mají i statiny řadu vedlejších účinků na náš organismus.

3. Zvýšený cholesterol mohou mít jen dospělí obézní lidé

Zvýšený cholesterol mají děti, dospívající i štíhlí lidé. Zvýšené hodnoty cholesterolu byly zaregistrovány již u osmiletých dětí. I dítě tedy může onemocnět aterosklerózou a mít dokonce infarkt či mrtvici.

4. Není bezpečné jíst vejce, zvyšují cholesterol

Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce mají velmi malý a nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu a nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob.

Podle Food Standards Agency není pro většinu lidí, s výjimkou osob trpících hypercholesterolaemií, nutné omezovat spotřebu vajec. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace až 3 vajec denně žádné riziko.

5. Všechny živočišné tuky jsou potenciálně nebezpečné

Nemusíme se bát ani másla, tučných sýrů a dalších tuků živočišného původu, pokud jich nekonzumujeme nadbytek. Tuky jsou zdrojem energie. Ne všechny nasycené tuky zvyšují hladinu cholesterolu.

Jedním z nasycených tuků, který nezvyšuje cholesterol, je kyselina stearová. Najdeme ji v kakau, mléce, mléčných výrobcích, mase, drůbeži, palmovém a kokosovém oleji. Kyselina stearová dokonce zvyšuje hladinu HDL cholesterolu, nazývaného také „hodný cholesterol“.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Známe, 10+7 tipů potravin na snížení cholesterolu

9 příznaků vysokého cholesterolu

6. Vysoký cholesterol způsobuje hlavně skladba našeho jídelníčku

Nejen ze stravy pochází veškerý cholesterol v naší krvi. Pokud v potravě nepřijímáme dostatečné množství cholesterolu, naše tělo si ho dokáže vyrobit v játrech. Když jíme stravu bohatou na cholesterol, játra začnou vyrábět méně cholesterolu.

Hladina cholesterolu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit nejvýše ze 30 %. K vyšší hladině cholesterolu v krvi přispívá zejména příjem tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin.

7. Cholesterol nelze snižovat jinak než léky

Naopak. Existuje spousta preventivních i nápravných možností, jak udržet hladinu cholesterolu v normě, tedy do 5 mmol/l. Důležitá je nejenom skladba našeho jídelníčku, ale i naše dostatečná pohybová aktivita, umění relaxace ve vztahu ke zmírnění stresu, pitný a spánkový režim a v neposlední řadě nám mohou pomoci i doplňky stravy. Velmi přínosným se ukazuje také odvykání kouření.

8. Viníkem je nadměrná konzumace omega 6 mastných kyselin

Omega 6 mastné kyseliny samy o sobě nevadí. Jde však o poměr mezi omega 6 a omega 3 mastnými kyselinami. To znamená pokud máme ve stravě nadbytek omega 6 mastných kyselin, měli bychom navýšit příjem těch omega 3.

To znamená navyšte množství rostlinných tuků ve vaší stravě. Výborným zdrojem omega 3 mastných kyselin je lněný olej, dále řepkový olej, ořechy a ryby.

TIP NA ČLÁNEK: 15 druhů bylinek na snížení cholesterolu