Časté dotazy k vysokému cholesterolu

Většina lidí považuje cholesterol za nebezpečnou látku, která lidskému tělu škodí. Mají představu, že jeho hladinu je potřeba preventivně udržovat na co nejnižší úrovni. Málokdo však tuší, že cholesterol je součástí každé naší buňky.

Je důležitou stavební jednotkou nervů, mozkových buněk a některých hormonů. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky, je také důležitý při tvorbě buněčných membrán. Je nezbytný pro tvorbu vitamínu D. Většinu si ho organismus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě. Pro organizmus je cholesterol nepostradatelný.

1. Doporučíte mi nějaký doplněk stravy na snížení cholesterolu?

Dle našich zkušeností a reakcí našich čtenářů, jsme narazili na dva skvělé přírodní produkty (Cholesten na snížení cholesterolu a Blendea pro detoxikaci), které mají vliv na snížení cholesterolu a pomáhají i zlepšovat celkový chod organismus.

2. Jak zjistím svoji aktuální výši hladiny cholesterolu a jaká je norma?

Vyšetření hladiny cholesterolu v krvi je běžnou součástí preventivních prohlídek. Pro domácí použití jsou určené testy dostupné v lékárnách. Hodnota do 5,00 mmol/l je zcela v pořádku, do 6,5 mmol/l je hladina považována za zvýšenou, ale měly by k nápravě stačit jen režimová opatření. Nad 6,5 mmol/l už byste měli být pod pravidelným dozorem lékaře.

3. Je nutné při vysokém cholesterolu nějak měnit zaběhnutý životní styl?

Ano, je to přímo nezbytné. Velmi pomůže změna jídelníčku. Je důležité nahradit tuky živočišného původu tuky rostlinného původu. Omezte máslo, sádlo, tučné mléčné výrobky, tučné vepřové nebo hovězí maso a uzeniny. Pomůže vyřadit nebo alespoň omezit mléčné výrobky.

Prevencí cholesterolu jsou potraviny bohaté na vlákninu, nenasycené mastné kyseliny omega-3, antioxidanty a fytosteroly, které prospívají cévám. Dále lze doporučit konzumaci ryb, ořechů a semínek, celozrných potravin, olivového a lněného oleje, mrkve, česneku, cibule, luštěnin, jablek, pomerančů, meruněk a obilnin.

Samotná změna jídelníčku však není samospásná. Přestaňte kouřit a naučte se relaxovat či meditovat, abyste snížili váš stres na minimum. Pomoci mohou také byliny, doplňky stravy a speciální čajové směsi na snížení cholesterolu. Velmi také pomáhá zařadit do denního programu pravidelný aerobní pohyb, který posiluje srdce i cévy a pomáhá redukovat případnou nadváhu.

4. Je mým cílem mít co nejnižší cholesterol?

Rozhodně nikoliv. Snižovat vyšší hladinu cholesterolu v krvi preventivně není vědecky podložené a může to být i škodlivé. Nízký cholesterol je spojený s rakovinou, mozkovou mrtvicí, vyšší úmrtností, rizikem infekcí, Alzheimerovou chorobou, sebevražednými sklony a agresivitou.

5. Mám si nechat předepsat léky – statiny?

Účinné látky statinů dokáží v těle zablokovat tvorbu cholesterolu (přesněji řečeno zablokují enzym zvaný HMG-CoA reduktáza). Snížená tvorba cholesterolu pak vede k poklesu „špatného“ LDL cholesterolu, s tím dochází i ke snížení koncentrace ostatních tuků a zvýšení koncentrace „dobrého“ HDL cholesterolu.

Výzkumy naznačují, že prospěch statinů je přeceňován. Prospívají pouze pacientům s vážnými srdečními problémy a těm kteří již prodělali infarkt. Pro ostatní skupiny obyvatel není jejich účinnost dostatečně prokázána a navíc musí nést riziko vedlejších účinků v podobě například poškození svalů, nervů či jater.

6. Je bezpečné jíst vejce, nezvyšují cholesterol?

Vajíčka u drtivé většiny lidí zvyšují hladinu HDL cholesterolu, tedy “hodného” cholesterolu. U 70% lidí nezvyšují ani celkovou hladinu cholesterolu v krvi ani hladinu LDL (zlého) cholesterolu. Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce mají velmi malý a nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu a nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob, neboť mají pozitivní vliv na poměr LDL a HDL cholesterolu.

Podle Food Standards Agency není pro většinu lidí, s výjimkou osob trpících hypercholesterolaemií, nutné omezovat spotřebu vajec. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace až 3 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

7. Je vysoký cholesterol příčinou kardiovaskulárních onemocnění (KVO)?

Tento mýtus byl již vyvrácen. Vysoký cholesterol se stane problémem až v okamžiku, když se v důsledku primárního poškození cév zánětem začne společně s některými druhy tuků usazovat v poškozených cévách a snižovat jejich průchodnost. Až poté dochází k ucpání průchodnosti cév a zvýšení pravděpodobnosti ischemické choroby srdeční. Samotné snižování cholesterolu v potravě anebo krvi proto neřeší příčinu potíží. U člověka se zdravými cévami nepřispívá cholesterol ke vzniku KVO.

Bohužel mýtu o škodlivém cholesterolu se stále pevně drží farmaceutický průmysl. Nadále je běžnou praxí ordinací praktických lékařů předepisování statinů, tj. léků snižujících hladinu cholesterolu.

U statinů je jasné pouze to, že snižuji hladinu cholesterolu. Neexistují však jednoznačné studie, které by prokazovaly, že by snižovaly riziko vzniku KVO, a především úmrtnosti na KVO. Současně mají statiny řadu nežádoucích účinků například bolest až ochrnutí svalů a poruchy paměti.