Jaký vliv má vysoký cholesterol na mozek a paměť

Cholesterol je tuková látka, kterou nutně potřebujeme k životu. Slouží pro syntézu některých hormonů, žlučových kyselin a vitaminu D. Podílí se i na metabolismu tuků v organismu. Bezpečná hodnota celkového cholesterolu v krvi je do 4,5 mmol/l, maximálně do 5,2 mmol/l.

Za nebezpečný cholesterol označujeme zejména tzv. LDL (low density lipoprotein) cholesterol. Jeho nadbytek v krvi je příčinou cévních změn a předpokladem vzniku a zhoršování tepenného kornatění tj. aterosklerózy. Důsledkem aterosklerózy je zužování postižené cévy.

Většinu akutních cévních příhod podmiňuje ateroskleroticky změněná tepenná stěna, na níž se vytvoří krevní sraženina – trombus. Ten zablokuje průchod krve a přívod kyslíku k orgánům. Tak vzniká nejen srdeční infarkt, ale i řada případů cévní mozkové mrtvice.

Oblíbený produkt na snížení cholesterolu - Cholesten

Mozek a cholesterol

K hlavním rizikovým faktorům vzniku cévní mozkové příhody (CMP) patří vysoký krevní tlak, cukrovka, vysoká hladina cholesterolu a výskyt CMP v rodině. Dále riziková chování jako kouření, nadužívání alkoholu, obezita (BMI nad 25) a nedostatek pohybu.

Vysoký cholesterol se stane problémem v okamžiku, kdy se v důsledku primárního poškození cév zánětem začne společně s některými druhy tuků usazovat v poškozených cévách a snižovat jejich průchodnost. Až poté dochází ke snížení průchodnosti cév a zvýšení pravděpodobnosti CMP.

Urychlete snížení cholesterolu na optimální hodnoty s oblíbený doplňkem stravy CHOLESTEN

Jak poznat mozkovou mrtvici?

Cévní mozková příhoda označovaná také jako mozková mrtvice, je třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Při CMP dochází k přerušení toku krve do některé části mozku. Krev přivádí do mozku kyslík a další nezbytné živiny.

Bez kyslíku vydrží mozkové buňky a neurony pouhých 5 minut. Poté začínají postupně odumírat. Pokud se přívod krve a kyslíku do mozku rychle neobnoví, může dojít k trvalému poškození nebo smrti.

Zpozorněte při těchto náhle vzniklých neurologických příznacích:

  1. pokles ústního koutku,
  2. pokles ruky při předpažení,
  3. zrakové poruchy (dvojí vidění, výpadek zraku apod.),
  4. porucha řeči,
  5. ztráta vědomí,
  6. necitlivost, brnění, ztuhlost šíje, závratě či zvracení.

Mějte na paměti, že infarkt bolí, ale mrtvice nikoliv. Už při jednom z příznaků volejte rychlou záchrannou službu. Rozpustit sraženinu a zprůchodnit cévy je potřeba co nejrychleji, nejpozději do 6 hodin od příhody. Taková léčba je nejjednodušší a nejefektivnější.

Víte, jaká je účinná dieta na vysoký cholesterol? Ukážeme vám, jak si ji sestavit

Vysoký cholesterol a cévní mozková příhoda

Nevyvážené hodnoty cholesterolu v krvi má až 85 % populace v ČR. Metabolická porucha, která se vyznačuje neuspokojivou hodnotou cholesterolu v krvi, se nazývá dyslipidémie.

Nebezpečné není jenom zvýšení celkového cholesterolu či vyšší hodnota LDL cholesterolu, ale cévní riziko stoupá i s poklesem tzv. „hodného“ HDL cholesterolu či vyšší hladinou triglyceridů.

Cévní mozková příhoda má různé příčiny a tedy i více možností, jak její pravděpodobnost snížit. Snižování koncentrací krevních tuků (lipidů) představuje účinný a bezpečný způsob, jak tohoto cíle dosáhnout.

Snížení koncentrace cholesterolu a dalších lipidů v krevní plazmě k doporučeným hodnotám a současně optimalizace krevního tlaku jsou dvě základní opatření, která sama o sobě sníží riziko ischemické CMP o dvě třetiny. Při kombinaci s dalšími strategiemi (nekuřáctví, léčba diabetu, antikoagulační léčba při srdeční arytmií atd.) lze snížit výskyt CMP až o 80 %.

Znáte, těchto 7 hlavních příčin vysokého cholesterolu

Vysoký cholesterol vás ohrožuje před infarktem a mrtvicí

Jak snížit tlak medikamentózně

Z léků na snížení hladiny LDL cholesterolu v organismu se nejvíce užívají statiny. Blokují látku nezbytnou pro tvorbu cholesterolu. Jsou to sice léky účinné, ale s řadou možných vedlejších účinků.  Mohou vyvolat například poškození svalů a šlach, ledvin, intersticiální plicní nemoc, šedý zákal, onemocnění slinivky, poruchy spánku, paměti a deliria, zvyšují riziko pro diabetes a mozkové krvácení.

Vyzkoušejte osvědčené zcela přírodní doplňky stravy na snížení vysokého cholesterolu či udržení optimální hladiny

Dalším lékem na snížení hladiny cholesterolu je Ezetimib, který snižuje vstřebávání cholesterolu ze střeva a v některých případech se přidává ke statinové léčbě pro další snížení cholesterolu. Pokud máte zvýšený obsah krevních tuků, sáhne váš lékař po terapii tzv. fibráty, které snižují tvorbu tuků v játrech a tím se tuků (triglyceridů) dostává do krevního řečiště méně.

V současné době jsou k dispozici také nové léky snižující cholesterol v krvi, inhibitory PCSK-9 (evolokumab a alirokumab). Jedná se o biologickou léčbu pomáhající játrům se vstřebáváním cholesterolu, čímž se sníží jeho množství v krvi. Aplikují se formou podkožních injekcí jednou za 14 dní a podávají se v kombinaci se statiny nebo i ezetimibem u pacientů s již vysokým kardiovaskulárním rizikem.

Víte, jaký má vliv alkohol na vysoký cholesterol

Vysoký cholesterol a problémy s pamětí

Paměť je schopnost vštěpovat si, uchovávat a vybavovat informace o předchozích zkušenostech. Na schopnosti zapamatovat si má například vliv:

  • věk – po 25. roku života se paměť začíná horšit,
  • potraviny – mají přímý dopad na krevní obraz, výši cholesterolu v krvi, hladinu kyslíku v mozku a stejně i na hladinu energie v těle. Naše strava má podstatný vliv na to, jak dlouho jsme schopni se soustředit a jak funguje naše paměť.
  • nedostatek spánku – méně než 7 hodin denně,
  • multitasking – zahlcenost podněty.

Snižte vysoký cholesterol s Para ořechy nebo je konzumujte jako prevenci

7 potravin pro lepší paměť

  1. Borůvky – vysoká hladina kyseliny gallové, ta pomáhá komunikaci mezi neurony a zlepšuje kognitivní funkce.
  2. Tučné ryby – plné omega-3 mastných kyselin. Doporučují se všem, kdo chtějí zlepšit svou paměť, výkon mozku a koncentraci.
  3. Avokádo – obsahuje kyselinu listovou, dokáže zabránit vzniku krevních sraženin v mozku, protože zlepšuje tok kyslíku. Tím se zvyšuje možnost koncentrace.
  4. Lněné semínko – obsahuje zinek, což je minerál, který je ideální pro ostření paměti.
  5. Ořechy – mají vysoký obsah ALA, antioxidantů, stejně jako vitaminy B6 a E, které udržují nervový systém plně funkční a chrání mozkové buňky před poškozením, které by mohlo vést ke špatnému soustředění, paměti a koncentraci.
  6. Řepa – obsahuje přírodní dusičnany, které rozšiřují krevní cévy v těle, a tím zlepšují proudění krve a kyslíku do mozku. Tím zlepšuje duševní výkonnost a paměť.
  7. Kokosový olej – bohatý na nasycené triacylglyceroly, které mají souvislost s lepší pamětí a koncentrací.