Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dominantními složkami sušiny vajec jsou bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy).

Bílkoviny z vajec jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Ve žloutku se obsah proteinů pohybuje okolo 16 %. Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro člověka, neboť si je nedokáže sám v organismu syntetizovat. Zjistěte, jak vajíčka a cholesterol spolu souvisí a na co si dát pozor.

Čtěte také: 10+7 tipů a potravin na snížení cholesterolu

Vejce a cholesterol s výhody i nevýhody

Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky. Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku je významný zejména vysoký obsah  vitamínů rozpustných v tucích, tj. α-tokoferol, retinol a cholekalciferol. Z vitamínů rozpustných ve vodě převládají kyselina pantothenová a riboflavin. V bílku jsou přítomné vitamíny skupiny B, zejména riboflavin.

Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku. Ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.

Dále vejce obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob. Obsahují také hodně cholinu, látky důležité pro mozek, jejímž nedostatkem trpí více než 90% lidí. Klinické studie také potvrzují, že vajíčka zvyšují pocit sytosti.

Znáte těchto 15 druhů bylinek na snížení cholesterolu?

Vajíčka a cholesterol

Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou lipidy nacházející se ve vaječném žloutku. S vaječnými lipidy je spojován i cholesterol, který je jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána konzumenty i lékaři. Jedno střední vejce obsahuje až 186 mg cholesterolu, což je 62 % denního doporučeného příjmu cholesterolu pro člověka.

Cholesterol je však nenahraditelným nutrientem pro normální funkci lidského organismu. Tělo jej využívá k tvorbě steroidních hormonů, jako jsou například testosteron, estrogeny nebo kortizol.

Pokud v potravě nepřijímáme dostatečné množství cholesterolu, naše tělo si ho dokáže vyrobit v játrech. Když jíme stravu bohatou na cholesterol, játra začnou vyrábět méně cholesterolu. Hladina cholesterolu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit nejvýše ze 30 %. K vyšší hladině cholesterolu v krvi přispívá zejména příjem tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin.

Blendea Supergreens pomůže snížit cholesterol a detoxikovat organismus

Není vejce jako vejce aneb jak je nakupovat?

Kolik vajíček mohu za den sníst?

Vajíčka u drtivé většiny lidí zvyšují hladinu HDL cholesterolu, tedy “hodného” cholesterolu. U 70% lidí nezvyšují ani celkovou hladinu cholesterolu v krvi ani hladinu LDL (zlého) cholesterolu. Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce mají velmi malý a nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu a nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob, neboť mají pozitivní vliv na poměr LDL a HDL cholesterolu.

Podle Food Standards Agency není pro většinu lidí, s výjimkou osob trpících hypercholesterolaemií, nutné omezovat spotřebu vajec. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace až 3 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Správné hodnoty cholesterolu: sledujte cholesterol pravidelně s domácími testy

Ve výživě dětí ve věku 6–12 měsíců je doporučována konzumace 4 žloutků týdně, neboť žloutek je cenným zdrojem dobře biologicky využitelného železa. V této věkové skupině se nedoporučuje konzumace bílku kvůli riziku vzniku alergie.

Není vejce jako vejce, na to skutečně pozor! Vajíčka bez cholesterolu?

Problémem jsou vejce od slepic z klecových velkochovů. Drůbež je zde krmena nevhodnou stravou, často plnou umělých hnojiv a pesticidů, bez možnosti volného pohybu venku a možnosti popelení. Oranžové barvy žloutku se zde dosahuje přidáváním příslušného barviva do krmiva, což je zdraví škodlivý zásah. Také obsah aktivních živin ve vejcích z velkochovů je mizivý.

Naopak krmivo slepic z ekologického chovu obsahuje navíc čerstvou trávu, seno nebo naklíčené obilí. Slepicím v biochovech je zakázáno podávat krmivo chemického původu nebo krmiva s příměsí geneticky modifikovaných rostlin. Slepicím na ekofarmách není uměle narušován denní cyklus pro zvýšení snůšky. Obsah cholesterolu bývá u bio vajec nižší.

Značení vajec:

0 – vejce nosnic v ekologickém chovu
1 – vejce nosnic ve volném výběhu
2 – vejce nosnic v halách
3 – vejce nosnic v klecích

 

Jak aktivní pohyb pomáhá ke snížení vysokého cholesterolu

Zvýšené hladiny cholesterolu se mohou vyskytnout v kterémkoliv věku. Vysoký cholesterol se nevyhýbá ani mladistvým, ani štíhlým lidem. Pokud spadáte do kategorie osob s vyšší hladinou cholesterolu, je nezbytné začít s úpravou vašeho životního stylu. I zdánlivě malé...

8 mýtů a faktů o cholesterolu, kterým věříte možná i vy

Ve společnosti kolují mýty o cholesterolu dlouhé desítky let. Pojďte se podívat na nejčastější z nich a hned zjistíte, obáváte-li se cholesterolu oprávněně.Budete asi překvapeni, že jako lidé bez cholesterolu vůbec nemůžeme existovat a že nejčastější typ léčby...

Co je HDL cholesterol a je zdraví nebezpečný?

Cholesterol je steroidní látka přítomná v lidském těle i v těle mnoha dalších živočichů a organismů,  v menším zastoupení i u rostlin. Cholesterol pomáhá tělu zpracovávat tuky. Je také důležitý při tvorbě buněčných membrán a je potřeba pro tvorbu hormonů a vitamínu...

Časté dotazy k vysokému cholesterolu

Většina lidí považuje cholesterol za nebezpečnou látku, která lidskému tělu škodí. Mají představu, že jeho hladinu je potřeba preventivně udržovat na co nejnižší úrovni. Málokdo však tuší, že cholesterol je součástí každé naší buňky.Je důležitou stavební jednotkou...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.