Vejce patří mezi potraviny s nejvyváženějším obsahem nutričně významných látek. Dominantními složkami sušiny vajec jsou bílkoviny (proteiny) a tuky (lipidy).

Bílkoviny z vajec jsou biologicky hodnotnější než proteiny masa nebo mléka. Ve žloutku se obsah proteinů pohybuje okolo 16 %. Vaječné proteiny jsou cenné zejména pro vysoký obsah esenciálních aminokyselin, které jsou nezbytné pro člověka, neboť si je nedokáže sám v organismu syntetizovat. Zjistěte, jak vajíčka a cholesterol spolu souvisí a na co si dát pozor.

Čtěte také: 10+7 tipů a potravin na snížení cholesterolu

Vejce a cholesterol s výhody i nevýhody

Další významnou skupinou nutričně důležitých látek jsou vitamíny a minerální látky. Z vitamínů jsou ve vejcích zastoupeny všechny vitamíny s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku je významný zejména vysoký obsah  vitamínů rozpustných v tucích, tj. α-tokoferol, retinol a cholekalciferol. Z vitamínů rozpustných ve vodě převládají kyselina pantothenová a riboflavin. V bílku jsou přítomné vitamíny skupiny B, zejména riboflavin.

Minerální látky jsou reprezentovány hlavně vysokým obsahem železa, fosforu, draslíku a zinku. Ze stopových prvků je významný např. selen. Obsah vitamínů a minerálních látek lze ovlivňovat složením krmné směsi pro nosnice, tímto způsobem se úspěšně zvyšuje koncentrace vitamínu E, jódu a selenu.

Dále vejce obsahují vysoké množství luteinu a zeaxantinu, což jsou antioxidanty, které snižují riziko vzniku očních chorob. Obsahují také hodně cholinu, látky důležité pro mozek, jejímž nedostatkem trpí více než 90% lidí. Klinické studie také potvrzují, že vajíčka zvyšují pocit sytosti.

Znáte těchto 15 druhů bylinek na snížení cholesterolu?

Vajíčka a cholesterol

Nejvíce diskutovanou složkou vajec jsou lipidy nacházející se ve vaječném žloutku. S vaječnými lipidy je spojován i cholesterol, který je jedním z důvodů, proč bývají vejce odmítána konzumenty i lékaři. Jedno střední vejce obsahuje až 186 mg cholesterolu, což je 62 % denního doporučeného příjmu cholesterolu pro člověka.

Cholesterol je však nenahraditelným nutrientem pro normální funkci lidského organismu. Tělo jej využívá k tvorbě steroidních hormonů, jako jsou například testosteron, estrogeny nebo kortizol.

Pokud v potravě nepřijímáme dostatečné množství cholesterolu, naše tělo si ho dokáže vyrobit v játrech. Když jíme stravu bohatou na cholesterol, játra začnou vyrábět méně cholesterolu. Hladina cholesterolu je silně závislá na individuálním metabolismu jedince. Stravou ji lze ovlivnit nejvýše ze 30 %. K vyšší hladině cholesterolu v krvi přispívá zejména příjem tuků s vysokým obsahem nasycených mastných kyselin.

Blendea Supergreens pomůže snížit cholesterol a detoxikovat organismus

Není vejce jako vejce aneb jak je nakupovat?

Kolik vajíček mohu za den sníst?

Vajíčka u drtivé většiny lidí zvyšují hladinu HDL cholesterolu, tedy “hodného” cholesterolu. U 70% lidí nezvyšují ani celkovou hladinu cholesterolu v krvi ani hladinu LDL (zlého) cholesterolu. Klinické a epidemiologické studie ukazují, že vejce mají velmi malý a nevýznamný vliv na hladinu krevního cholesterolu a nezvyšují rizika kardiovaskulárních chorob, neboť mají pozitivní vliv na poměr LDL a HDL cholesterolu.

Podle Food Standards Agency není pro většinu lidí, s výjimkou osob trpících hypercholesterolaemií, nutné omezovat spotřebu vajec. Pro zdravé jedince nepředstavuje konzumace až 3 vajec denně žádné riziko, pokud není v jejich stravě nadměrný příjem jiných zdrojů cholesterolu a nasycených mastných kyselin.

Správné hodnoty cholesterolu: sledujte cholesterol pravidelně s domácími testy

Ve výživě dětí ve věku 6–12 měsíců je doporučována konzumace 4 žloutků týdně, neboť žloutek je cenným zdrojem dobře biologicky využitelného železa. V této věkové skupině se nedoporučuje konzumace bílku kvůli riziku vzniku alergie.

Není vejce jako vejce, na to skutečně pozor! Vajíčka bez cholesterolu?

Problémem jsou vejce od slepic z klecových velkochovů. Drůbež je zde krmena nevhodnou stravou, často plnou umělých hnojiv a pesticidů, bez možnosti volného pohybu venku a možnosti popelení. Oranžové barvy žloutku se zde dosahuje přidáváním příslušného barviva do krmiva, což je zdraví škodlivý zásah. Také obsah aktivních živin ve vejcích z velkochovů je mizivý.

Naopak krmivo slepic z ekologického chovu obsahuje navíc čerstvou trávu, seno nebo naklíčené obilí. Slepicím v biochovech je zakázáno podávat krmivo chemického původu nebo krmiva s příměsí geneticky modifikovaných rostlin. Slepicím na ekofarmách není uměle narušován denní cyklus pro zvýšení snůšky. Obsah cholesterolu bývá u bio vajec nižší.

Značení vajec:

0 – vejce nosnic v ekologickém chovu
1 – vejce nosnic ve volném výběhu
2 – vejce nosnic v halách
3 – vejce nosnic v klecích

 

Blendea Supergreens pomůže snížit cholesterol a detoxikovat organismus

Vysoký cholesterol je bohužel v dnešní době velkým problémem, a to nejen na světě, ale také přímo u nás v České republice. Pražská IKEM vydala studii, ve které tvrdí, že vysokým cholesterolem trpí až 70 % populace. Problém se přitom netýká jen dospělé populace, ale...

Tipy, jak na domácí test na cholesterol, snadno a rychle

Znáte svoji aktuální hodnotu hladiny cholesterolu v krvi a proč by vás měla vlastně zajímat? Zvýšená hladina cholesterolu se nemusí projevit žádnými příznaky. Problémem se stane v okamžiku, kdy se v důsledku primárního poškození cév zánětem začne společně s některými...

9 hlavních příznaků vysokého cholesterolu

U malé skupiny lidí jsou hladiny cholesterolu zvýšené už od narození a změnou životního stylu se příliš nemění. Toto onemocnění se nazývá familiární hypercholesterolemie. V tomto případě je nezbytné užívat léky na jeho snížení po celý život a dodržovat doporučení daná...

10+7 tipů a potravin na snížení cholesterolu

Cholesterol je látka v organismu nezbytná pro tvorbu buněčných membrán, hormonů, vitamínu D a žluči, jež napomáhá trávení tuků. Je zásadní součástí každé buňky včetně buněk mozkových. Většinu cholesterolu si organismus vyrábí sám, část pak přijímáme ve stravě. Pro...

Bylinky na snížení cholesterolu – 15 druhů z přírody

Cholesterol je lipid, který je trvale obsažený v naší krvi. Tělo jej pro svoji funkci potřebuje, náš organismus si ho i sám vyrábí. Problém nastává, když máme z nevhodného životního stylu v těle zároveň chronický zánět i permanentně zvýšenou hladinu cholesterolu v...

Kateřina Váchová
Kateřina Váchová

Blogerka, výživový poradce

Jsem „profesionální“ matka. Ráda se vzdělávám v oblasti psychologie, pedagogiky, medicíny i zdravé výživy. Mám ráda turistiku, focení přírody a s oblibou vařím. Jsem tolerantní, umím naslouchat a jsem příznivkyně neautoritářského vedení výchovy.