Cholesterol má tři základní podoby. Celkový je veškerý cholesterol v krvi. HDL je označovaný jako tzv. „hodný“ cholesterol a LDL jako ten „zlý“ cholesterol. HDL cholesterol je nezbytný pro vývoj buňky. Jeho příjem je pro člověka velice důležitý v každé fázi života. Ideální hladina HDL cholesterolu by měla být vyšší než 1,2 mmol/l u žen a než 1,0 mmol/l u mužů.
Zvýšené množství LDL cholesterolu může být dáno jeho větším množství v potravě, ale také nadměrnou produkcí v játrech. Za špatnou se považuje jeho hladina nad 3 mmol/l. Pokud se u člověka vyskytne současně kombinace vysokého cholesterolu a výskytu zánětu cévní stěny, tato souhra zapříčiní postupné ukládání cholesterolu ve vnitřní stěně cév. Tím dochází k tvorbě aterosklerotických plátů, cévy jsou zúžené. Tomuto se stavu se odborně říká ateroskleróza.
TIP: Podpořte snížení vysokého cholesterolu oblíbený doplňkem stravy Cholesten, který si nejvíce vychvalují naši čtenáři
Pokud máte aterosklerózu a ve vašich cévách se jednou objeví krevní sraženina, tak cévu pravděpodobně zablokuje. Pokud nedojde k rychlému odstranění krevní sraženiny, může dojít u postižené osoby k infarktu nebo mrtvici.
Spojitosti cholesterolu a mrtvice
Cévní mozkovou příhodu, mrtvici, podlehne v České republice každý rok téměř 10 tisíc lidí. Rychlost, s jakou v případě akutní cévní mozkové příhody dochází k trvalému poškození organismu, je děsivá. Každou minutu odumírá pacientovi v mozku téměř dva miliony neuronů, které se už nikdy neobnoví.
Pokud dostanete mrtvici poprvé, je tu dvacetiprocentní riziko, že nepřežijete. Pokud ji dostanete podruhé, riziko stoupá na 40 procent. Jedním z faktorů, který může výrazně přispět k mozkové příhodě, je i vysoké množství cholesterolu v našem těle.
Podívejte se na návod, jak podpořit snížení vysokého cholesterolu.
Pozor na infarkt a vysoký cholesterol
Za posledních 25 let klesla úmrtnost na nemoci srdce a cév v České republice o 39 %. Na mrtvici skoro o 66 %, a na ischemickou chorobu srdeční (nedokrvení srdce) o 48 % u mužů a 39 % u žen.
Víc než polovinu tohoto efektu (55 %) zapříčinila změna životního stylu a pokles rizikových faktorů, tedy hlavně pokles cholesterolu a vysokého krevního tlaku v populaci.
Víte, že aktivní pohyb a správné stravování dokáže výrazně snížit vysokého hodnoty cholesterolu?
Snižování cholesterolu pomocí statinů a dalších léků stejně jako léčba vysokého krevního tlaku i srdečního selhání přispěly ke snížení úmrtí na ischemickou chorobu srdeční o dalších 30 %.
Je tedy zřejmé, že zvýšená hladina cholesterolu ovlivňuje počet úmrtí na kardiovaskulární potíže. A dietní opatření i moderní léky včetně statinů přispívají ke snížení úmrtnosti na cévní choroby.
Jak poznat infarkt?
Pokud aterosklerotický plát zcela uzavře průsvit srdeční věnčité tepny, za několik minut dochází k rozvoji infarktu myokardu. Ten je způsoben nenávratným poškozením srdečních buněk, které podléhají takzvané nekróze.
Hlavní příznaky infarktu myokardu:
- klidová dlouhotrvající svíravá či pálivá bolest na hrudníku, která se může šířit do krku, dolní čelisti, zubů, jedné nebo obou horních končetin, může být pociťována v zádech nebo v oblasti břicha,
- dušnost, jež je způsobena hromaděním krve v plicích kvůli nedostatečné funkci srdeční pumpy,
- nevolnosti, zvracení a nadměrné pocení,
- šokový stav nebo bezvědomí.
Víte, že si můžete udělat domácí testy a zjistit, zda máte hodnoty cholesterolu vysoké?
Jak poznat mrtvici?
Mechanismus vzniku cévní mozkové příhody neboli mrtvice je obdobný jako v případě infarktu. Ovšem každá část mozku je specializována na jinou činnost, projevy této příhody jsou tak velmi bohaté a závisí na poškozené oblasti mozkové tkáně.
Mezi alarmující příznaky mrtvice patří:
- potíže s chůzí – zakopávání, náhlé závratě, ztrátu rovnováhy a koordinace pohybů,
- problémy s řečí a porozuměním – postižení jedinci často nerozumí, drmolí, mluví z cesty nebo používají vulgární výrazy,
- ochrnutí a necitlivost obličeje, rukou či nohou – obtíže jsou typicky jednostranné, prvním příznakem bývá pokleslý koutek nebo neschopnost zvednout obě ruce nad hlavu,
- poruchy zraku – může jít o úplnou ztrátu zraku, rozmazané či dvojité vidění,
- náhlá, silná bolest hlavy – bývá doprovázena zvracením, závratěmi a poruchami vědomí.
Jak se vyhnout infarktu a mrtvici?
9 přírodních pomocníků proti mrtvici a infarktu:
- Jablka – obsahují vlákninu a k tomu její speciální druh, který podporuje střevní bakterie k produkci mastných kyselin s krátkým řetězcem. Ty mohou snížit produkci cholesterolu v játrech a také změnit formu žlučových solí, jež také obsahují cholesterol, díky čemuž se z těla začne uvolňovat jeho vyšší množství. Jablka obsahují i přírodní sloučeniny polyfenoly. Ty, stejně jako červené víno či zelený čaj, pozitivně působí na snižování hladiny „zlého“ LDL cholesterolu a zároveň zlepšují průchodnost cév.
- Česnek – má v sobě účinnou látku alicin, jako přírodní antibiotikum podporuje imunitu.
- Zelené rostliny – například špenát, obsahují kyselinu listovou, vlákninu a další fytonutrienty, které pomohou odstranit z krve škodlivé látky.
- Avokádo – vysoké množství nenasycených tuků prospívá kůži, čistí zažívací trakt a pomáhá vstřebávat vitaminy rozpustné v tucích: A, D, E a K.
- Čokoláda – jedinečná kombinace fytonutrientů a flavanolů. Ty prokazatelně podporují správnou funkci krevního oběhu.
- Vlašské ořechy – zdroj vitaminu E a dalších antioxidantů s protizánětlivými účinky.
- Mandle a kešu ořechy – nabízejí dostatek minerálních látek a obsahují vitamin E a hořčík. Poměr jejich nenasycených mastných kyselin je vhodný pro pravidelnou konzumaci. Podporují tvorbu „hodného“ HDL cholesterolu.
- Sója – je plná omega-3 mastných kyselin, železa, hořčíku a dalších látek, jako jsou saponiny nebo fytosteroly, které mohou preventivně působit proti rakovině. Sóju se však nedoporučuje konzumovat více než 2krát týdně.
- Fazole – zdroj rezistentního škrobu, díky němu se cítíme po jídle zasyceni. Ukládá se méně tuku do břicha a boků, snižuje se hladina cholesterolu, triglyceridů a zlepšuje se citlivost na inzulin.
Napsat komentář