Postbiotika, Probiotika a Prebiotika: Klíč k optimálnímu střevnímu zdraví

Zvažujete, proč byste měli přidat probiotika do svého zdravotního režimu? Protože nabízí mnoho pozitiv a pomáhá v různých oblastech. Od lepší funkčnosti střev a imunity, až po léčení vážnějších nemocí, jako je Crohnova choroba, ulcerózní kolitida či záněty močových cest. Ale to je jen začátek jejich širokého spektra působení.

A co prebiotika? Měli bychom je konzumovat, když nás trápí nezdravá strava nebo když se snažíme zvládnout následky užití antibiotik? Vše si podrobně odhalíme v tomto článku a jednou provždy pochopíte, jaké jsou rozdíly a z čeho je čerpat.

Střevní MIKROBIOM: Jako jedinečný otisk zdraví v každém z nás

Střevní mikrobiom je fascinující ekosystém, který obývá naše střeva. Zahrnuje kompletní soubor mikroorganismů, které s námi sdílejí naše tělo. Ne všechny jsou však našim spojencem. Některé mohou naše zdraví narušit, zatímco další ho mohou podpořit. Dnes je na základě mnoha studií známo, že se v našich střevech může nacházet až 500 druhů mikroorganismů.

Zajímavé je, že současné studie ukazují souvislosti mezi naší střevní mikroflórou, stravou a pravidelným cvičením. Tyto faktory mohou naše mikrobiom významně ovlivnit.

Nicméně, i když o mikrobiomu víme hodně, ve skutečnosti stále zůstává v mnohém tajemný. Přesto je zapotřebí si uvědomit, že v každém z nás je naprosto jedinečný střevní mikrobiom a je mnoha faktory ovlivňován.

Možná si říkáte, proč vám popisujeme střevní mikrobiom. Ale on totiž hraje důležitou roli, pro plné pochopení důležitosti individuálního přístupu k suplementaci probiotik. Neboť každý z nás má svůj vlastní, unikátní „otisk“ zdraví v podobě střevního mikrobiomu.

Hlavní jednotlivé rozdíly? Postbiotika, probiotika a prebiotika

Jaké jsou jednotlivé rozdíly? Postbiotika, probiotika a prebiotika

Postbiotika, probiotika a prebiotika, když je vyslovíte, budou se zdát jako slova, která jsou si vzájemně podobná, a přitom snadno zaměnitelná. Ale opak je pravdou. Každý z těchto termínů, označuje zcela odlišný aspekt v oblasti péče o naše zdraví.

Probiotika, prebiotika a postbiotika mají každé svou jedinečnou roli, a nyní se s vámi podělíme o to, co je od sebe odlišuje, proč jsou důležité pro náš organismus, ale jakou formou je získat přírodně.

PROBIOTIKA: Životní síla laktobacilů

Probiotika jsou již dlouho dobu pečlivě zkoumány. Jedná se o živé mikroorganismy, přesněji řečeno prospěšné bakterie, které se běžně nachází v našem trávicím systému. Probiotika je možné získávat z běžné a ty hlavní přírodní zdroje si ukážeme níže.

Vetší množství probiotik, získáte z probiotických doplňků stravy. Zjišťovali jsme v lékárnách, jaké probiotika se nejčastěji prodávají a vítěze můžete vidět níže.

Když jsou konzumovány v patřičném množstvích, pak se prospěšné bakterie podílejí na podpoře a udržování našeho zdravotního stavu. Mezi nejběžnější probiotické bakterie, patří rody jako Lactobacillus, Bifidobacterium, Streptococcus a kvasinky rodu Saccharomyces.

Mezi NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ ZDROJE probiotik patří:

  • Mléčné výrobky: Probiotická síla se skrývá zejména v kysaných mléčných produktech. Ideálními zdroji jsou kefír, acidofilní mléko, podmáslí a plnotučné jogurty. Nezapomínejte také na zrající sýry, jako jsou ovčí bryndza, niva, gorgonzola či feta. Taktéž jsou skvělým zdrojem probiotik.
  • Kvašená zelenina: Ponořte se do světa kvašených potravin s kimči, kvašenými okurkami nebo zelím.
  • Kombucha: Osvěžující fermentovaný nápoj, který je skvělým doplňkem pro probiotickou stravu.
  • Fermentované sójové výrobky: Mezi další skvělé zdroje probiotik patří tempeh a nattó, které jsou vyrobeny z fermentované sóji.
  • Kváskové pečivo: Nejenže je chutné, ale také je bohaté na probiotika, díky fermentaci kvásku.

Nejoblíbenější PROBIOTIKA ve formě doplňků stravy

PREBIOTIKA: Palivo pro probiotika

Prebiotika jsou v podstatě výživou pro probiotika. Jedná se o nestravitelné oligosacharidy, které podporují růst nebo aktivitu určitých druhů bakterií (např.: bifidobakterie), které pozitivně přispívají k našemu zdraví. Mezi nejvýznamnější, přírodní probiotika, patří zejména inulin, ale také syntetické prebiotické oligosacharidy a jejich deriváty.

Proč je důležité zařadit do stravy také prebiotika?

Podstata je jednoduchá, bez prebiotik nemají probiotika dostatek živin a jejich množství se rychle zmenšuje. Nedostatek probiotik vede k omezenému osídlení střev prospěšnými bakteriemi, a to má následně vliv na oslabení imunitního systému.

Z tohoto důvodu je nezbytné mít ve stravě zastoupena jak probiotika, tak prebiotika. Prebiotika získáte zejména ze stravy, bohaté na vlákninu. Prebiotika můžete získat z různých forem, ale některé z nich jsou v naší stravě velmi důležité. Některé příklady můžete vidět níže.

Mezi NEJLEPŠÍ PŘÍRODNÍ ZDROJE prebiotik patří:

  • Ovoce s pektinem a inulinem: K jablečným a banánovým ovocným pokladům se přidávají díky vysokému obsahu pektinu a inulinu.
  • Čekanka: Ačkoli je často označována jako plevel, někteří výrobci ji přidávají do svých proteinových tyčinek jako prebiotický zdroj.
  • Aromatická zelenina: Tato skupina zahrnuje potraviny, jako je chřest, cibule a česnek. Česnek zvláště obsahuje velké množství inulinu, a navíc se může pochlubit antibakteriálními a antivirotickými účinky.

TIP: Mějte své zdraví zcela pod kontrolou, díky nejlepšímu tlakoměru a přístroji pro měření cholesterolu.

POSTBIOTIKA: Dar probiotických bakterií pro naše tělo

Postbiotika jsou výsledkem činnosti našich přátelských bakterií, probiotik, a mají nesmírný přínos pro naše tělo. Jsou to esenciální společníci naší imunitní obrany.

Postbiotika hrají významnou roli, když matka kojí svého potom. V tomto období mohou pozitivně ovlivnit správný růst a vývoj imunitního systému, ale i trávicího ústrojí. Pokud jste četli pozorně, již víte, že 70% buněk našeho imunitního systému se nachází právě ve střevech.

Probiotika jsou nezbytným pomocníkem při užívání antibiotik

Probiotika jsou fascinující svět nekonečného množství bakteriálních kmenů, z nichž každý působí jemně odlišně. Efekt probiotik může ovlivnit odolnost tablety vůči žaludečním šťávám, stejně jako kvalita přítomných probiotických kultur. Co však ukazují vědecké studie?

Doplněním probiotik, si běžně lidé zkracují rekonvalescenci z určitých nemocí nebo po užívání antibiotik. Je však třeba brát v potaz, že pozitivní efekty spojené s probiotiky, přetrvávají pouze po dobu jejich užívání. Bohužel lidské tělo jej nedokáže skladovat, podobně jako to je u vitamínů a minerálů, které si tělo umí dlouhodobě uchovávat.

Pokud máte dobře nakombinovanou stravu, není nutné běžně doplňovat probiotika nebo jakékoliv další suplementy. Samozřejmě v případě užívání antibiotik, bychom zvážili výjimku. Jelikož probiotika, během užívání antibiotik, mohou zmírnit negativní dopady na mikrobiom. Stejně tak se mohou hodit v podzimním období, kdy potřebujeme posílit imunitní systém.

Ještě bychom málem opomněli, že probiotika mohou být skvělým pomocníkem při cestování do exotických destinací, jako je Turecko, Tunis nebo Egypt. Může tak předejít zažívacím obtížím, známou jako „Faraonova kletba“.

Jak na zdravé stravování a zdravý jídelníček

Významnou roli hraje správné stravování: Co by měl obsahovat jídelníček?

Pro optimální tvorbu mikrobiomu hraje zásadní roli především strava, o čem jsme vás již několikrát informovali. Pokud obsahuje váš jídelníček velké množství sacharidů a tuků, zřejmě vaše střevní mikroflóra nebude v optimální rovnováze. Mezi taková jídla patří nejčastěji fastfood, sladkosti, alkohol, atd.. Dlouhodobé špatné stravování, nemá vliv pouze na váhu, ale může k vývoji metabolických poruchám či k postupnému zvyšování cholesterolu.

Pokud chcete udržet optimální a zdravý střevní mikrobiom, pak je zapotřebí dostatečný přísun vlákniny a polyfenolů. Postačí, když zařadíte do svých jídel, větší množství zeleniny, luštěnin, ořechů a dalších rostlinných zdrojů.

Jedním nepsaným pravidlem zdravého životního stylu a jídelníčku, je zařazení během týdně až 30 druhů zeleniny. Na první pohled se může zdát, jako něco nemožného sníst, ale s trochou plánování, lze i tolik druhů zkonzumovat během týdne. Neznamená to však, že těch 30 druhů zeleniny musíte nutně snít, když sníte přes týden pouze 10 druhů zeleniny, uděláte mnohem lépe, než kdybyste ji nejedli vůbec.

Kdy je ideální čas pro konzumaci probiotik a prebiotik?

Jednoznačným klíčem je pravidelnost. Abychom zajistili, že doplňky nezapomeneme, je vhodné si zvolit konkrétní čas dne pro jejich konzumaci. U prebiotik není doba konzumace klíčová. Přesto se však doporučuje užívat probiotika nalačno, protože prázdný žaludek produkuje méně trávicích enzymů. Tím je následně usnadněná cesta bakterií do střev.

Pokud chcete užívat probiotika a probiotika vzájemně, můžete konzumaci rozplánovat podle vlastních potřeb nebo je klidně můžete užívat současně. Prebiotika jsou přeci jen potravou pro probiotika. Zda tedy budete konzumovat jen prebiotika, pouze probiotika, či oba typy společně, a jak rozvrhnete jejich užívání během dne, záleží čistě na vašem rozhodnutí.